Çocuklarda Öksürüğe Karşı Bal Ve Zencefil

Çocuklarda Öksürüğün Nedenleri

Çocuklarda öksürüğün çeşitli sebepleri olabilir.
Bir hastalığın başlangıcı veya belirtisi olabileceği gibi, solunum yollarında yada boğazda tahriş edici bir maddeye tepki olarak da öksürük oluşabilmektedir. Öksürük solunum yollarındaki veya akciğer enfeksiyonlarındaki balgamın sökülmesine yardımcı olur. Yaşanan gıcıklı kuru öksürük, her zaman önemli bir sorun olmadığı gibi, nedeni pek bilinemez ancak soğuk algınlığı zamanında burunda oluşan akıntının geriye doğru  giderek solunum borusunu tahriş etmesinden kaynaklanabilir. Eğer ki ana soluk borusuna bir cisim kaçmışsa vücut bunun dışarı atılmasını sağlamak amacıyla kuru öksürük yapabilir. Yanında sigara içilen veya sigara dumanına maruz kalan çocukların solunum yolları etkileneceğinden çocukta kuru öksürüğe neden olabilir. Öksürüğün bir başka sebebi de kulak enfeksiyonlarıdır.

Çocuklarda Öksürüğe Neler Yapılmalı?

♦ Balgamlı Öksürük
Eğer çocuğunuzun öksürüğü balgamlı öksürükse, kesinlikle öksürüğü kesmek için öksürük şurubu kullanmayın. Öksürük ilacı kullanıp öksürüğü kesmeniz çocuğunuzun balgamı atmasına engel olacaktır. Çocuğunuzu yüz üstü olacak şekilde dizinize veya yere yatırın, sırtına hafif hafif vurarak çocuğunuzun balgamını çıkarmasına yardım edin.

♦ Gece Öksürük Krizine Ne İyi Gelir?
Eğer çocuğunuz geceleri öksürüyorsa yastığını destekleyerek dik yatırın. Bu sayede çocuğun sümüğünün boğazdan aşağıya giderek tahrişe yol açmasını önlemiş olursunuz. Yüz üstü veya yan yatırarak da tahrişi önleyebilirsiniz.

♦ Öksürük İçin Evde Yapılması Gerekenler
Çocuğunuzun odasını sürekli olarak havalandırarak veya bir kabın içerisinde su kaynatarak odanın havasının temiz ve nemli kalmasını sağlayın. Bir çaydanlık suyu odada kaynatarak veya bir camı hafif aralık bırakarak odanın havasının kurumasını önleyin. Odayı fazla ısıtmayın.

♦ Boğaz Yumuşatmak 
Çocuğunuzun boğazını yumuşak tutmak için uykudan önce ılık bir şeyler verin. Süt salgı oluşumunu fazlalaştırdığından dolayı 6 aydan büyük çocuklarınıza süt vermeyin. Eğer çocuğunuz 18 aydan büyük ise ılık su içinde eritilmiş birkaç damla bala limon suyu ekleyerek hazırladığınız içeceği verebilirsiniz.

Çocuklarda Öksürük İçin Doğal Yöntemler | Öksürük İçin Ne Yapmalı?

Çocuklarda Öksürük İçin İçin Karışık Çay
Elma kabuğu ve çekirdeği; Bir elmanın kabuğunu soyarak, bir kaç da çekirdeğini ekleyin, bir iki karanfil, azıcık ıhlamur, bir tane tarçın kabuğu ve küçük dilim de limon.. Bu karışımı soğuk aldığınız zamanlarda sıcak olarak siz ılık olarak da çocuğunuza içirebilirsiniz. (Eğer çocuğunuz 1 yaşından büyük ise içine bal ekleyerek şekerlendirebilirsiniz)

Çocuklarda Öksürük İçin Bal ve Zencefil
Kendiniz veya ailenizin büyük fertleri için (bebeklerde kullanmayın) bir tatlı kaşığı kadar bala toz zencefili ekleyerek macun kıvamına getirip için (yiyin), boğazınıza çok iyi gelecektir.

Çocuklarda Öksürük İçin Pekmez ve Karabiber
İki tatlı kaşığı kadar dut pekmezine yeteri kadar karabiber ekleyip karıştırın ve günde bir kaşık çocuğunuza verin. Bir iki güne kadar öksürüğü mutlaka geçecektir. ( 1 yaş sonrası için kullanın)

Çocuklarda Öksürük İçin Karışık Çay
Hatmi çiçeği, Okaliptüs, Nane, Ihlamur, Dal tarçın, Meyankökü, Kekik, Ada çayı, Elma kabuğunu birbirine karıştırarak, çay yapar gibi demleyin ve içirin. 1 yaşından büyük çocuklar da bal ekleyerek şekerlendirebilirsiniz. Daha küçük çocuğunuz varsa bal yerine pekmez ekleyebilirsiniz.

Çocuklarda Öksürük İçin Bal Ve Karabiber
1 tatlı kaşığı kadar bal ile 1 çay kaşığı kadar karabiberi karıştırılarak öksürük için çocuğunuza verin. Hemen arkasından da süt içiriniz. Büyükler içinde kullanılabilir.(Özellikle 1 yaş sonrası )

Çocuklarda Öksürük İçin Tereyağ Ve Pekmez
1 çorba kaşığı pekmezi 2 çorba kaşığı tereyağıyla bir miktar (1 tatlı kaşığı kadar suyla) kaynatın, ılıştırarak çocuğunuza içirin. Tadı oldukça lezzetlidir ve öksürüğü hemen kesecek etkiye sahiptir. (6 aydan büyük çocuklarınız için kullanınız.)

Çocuklarda Öksürük İçin Karışık Çay
Aktardan alabileceğiniz “Havlıcan” kökü (1 tane havlıcan kökünü 2 kere kaynatabilirsiniz), kabuk tarçın, elma kabuğu ve ıhlamur kaynatılarak balla şekerlendirip çocuğunuza içirin.(1 yaşından büyük çocuklarınız için kullanınız.)

Çocuklarda Öksürük İçin Ihlamur Ve Ayva Yaprağı
Ayva yaprağı ıhlamurla ile birlikte kaynatılarak çocuğa verilirse öksürüğü için etkili çözüm yolu olur.( 1 yaşından ufak çocuklarda kullanabilirsiniz)

Çocuklarda Öksürük İçin Soğan Kürü 1
1 çay bardağı toz şeker, 1 baş beyaz soğan; Soğan ince ince doğranır ve derin bir kaba konur. Şekerin hepsi soğanın üzerini kapatacak şekilde dökülür. 1 – 1,5 saat sonra soğanın üstüne kadar suyunu saldığını görebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz karışımı dilediğiniz zamanda 1 yemek kaşığı olacak şekilde öksürük için çocuğunuza içirebilirsiniz. ( Toz şeker yerine bal da kullanabilirsiniz )

Çocuklarda Öksürük İçin Soğan Kürü 2
Soğanı güzelce soymanızın ardından cücük kısmını çıkarın. Kalın bir iğne kullanarak altından derince delik açın. Herhangi bir bardağa ya da fincana soğanları oturtun. Oyduğunuz delikleri bal ile doldurun. Bardağa süzülenleri verebilirsin. Bu sırada bal boşaldığında bir defa daha bal ile doldurun. 2 defa balın süzülmesi yeterli olacaktın. ardından soğanı atabilirsin. Bu yaptığınız kürü 1 gün içerisinde tüketin. 2-3 gün boyunca yaparsanız yeterli olacaktır.

Çocuklarda Öksürük İçin Turp Kürü
Mandalina büyüklüğündeki bir siyah turpu üstünden kapak olacak biçimde kesin. Düz durması için altını da kesip düzeltin. İçini kabak oyacağı yardımıyla oyarak boşaltın. Kabuğunu soymayınız sadece temizce yıkayın. Küçük bir kabın içine yerleştirip içini tümüyle balla doldurun. 8-10 saat sonra balın yardımıyla turpun suyu içine koyduğunuz kabın içerisine akacaktır. Çıkan suyu kendiniz veya çocuğunuz sabah, öğle akşam birer kaşık içirebilirsiniz. İçerisine bal ekleyerek tadını güzelleştirebilirsiniz. 12 saatte bir içine biraz bal daha ekleyerek suyunun iyice çıkmasını sağlayınız. Biriken su kaseye aktıkça içebilirsiniz. Eğer 3-4 gün içerisinde öksürük kesilmezse ikinci bir turp kürü hazırlayabilirsiniz.

 

Not: Burada yazılanlar sadece öneri niteliğindedir. Teşhis ve tedavi için lütfen doktorunuza Başvurunuz.