Çocuklarda Ve Kadınlarda Demir Eksikliği – Kansızlık

kadınlarda ve çocuklarda demir eksiliği

Demir Eksikliği Anemisi – Kansızlık

Demir eksikliği ( kansızlık ) ve ilerleyen durumlarda meydana gelen demir eksikliği anemisi vücutta yeterli demirin bulunmamasından ortaya çıkan bir anemi türüdür. Birçok kişide görülebilir bu rahatsızlığın tedavisi aslında kolaydır, fakat çoğunlukla ihmal edilmektedir ve bunun sonucunda farklı sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Demir eksikliği ( kansızlık ) dikkat edilmesi gereken bir durumdur

 

İyi beslenmeme, kan kaybı yada besinlerdeki demirin emiliminde görülen sıkıntılar bir insanda demir eksikliğinin görülmesinin sebepleri arasındadır.

Kötü beslenme; kalitesiz, rafine ürünlere dayalı besinlerdir. Kan kaybı ise; bağırsak ve sindirim gibi birçok sorundan kaynaklı rahatsızlıklar az miktarda sürekli kan kaybına sebep oluyorsa demir eksikliği görülebilir. Demirin emiliminde ki problemler ise bazı gıda maddelerinin demir kaynaklarında bulunan demirin vücuda alınmasını engellemesinden doğabileceği gibi bazı rahatsızlıklar örneğin çölyak ve chron rahatsızlıkları gibi bu sorunlarda demir emilimini engelleyebilmektedir.

 

Anemi; ise çoğunlukla kanda mevcut olan eritrosit ( kırmızı kan hücreleri, alyuvarlar ) sayısının olağandan daha az sayıda mevcut olmasıdır. Eritrositlerin olağandan daha az sayıda olmalarının sebeplerinden biri demir eksikliğidir.

 

Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Ve Kadınlarda Demir Eksikliği

– Halsizlik ve yorgunluk.
– Fiziksel aktivitelerin ardından oluşan çarpıntı.
– Erken Yorulma.
– Bazı kimselerde kil, toprak gibi maddeleri yeme arzusu.
– Nefes Darlığı.
– Göğüs ağrısı.
– Baş dönmesi, kulak çınlaması.
– Tırnaklarda çatlaklar meydana gelmesi ve tırnaklarda şekil bozukluğu ( Kaşık Tırnak vb. )
– Ağız kenarlarında çatlaklar, dilde kabarcık ve çatlak meydana gelmesi.
– Ten, dudak ve diş etleri olağandan fazla soluklaşması

Demir Eksikliği, Demir Eksikliği Anemisi rahatsızlığına dönüşürken bu tür şikâyetler daha fazla bir hal alabilir. Demir eksikliği bilhassa çocukları, kadınları ( hamile, emziren ) ve yaşlıları daha çok etkilemektedir.

 

Çocuklarda Demir Eksikliği Belirtileri

Çocuklarda kansızlık ve demir eksikliği belirtileri yetişkin bir insanın belirtileriyle ortalama olarak aynıdır. Fakat çocuklar ve bebekler için demir eksikliği daha farklı sıkıntılara neden olabilmektedir. Çocuklarda demir eksikliği sebebiyle gelişme ve büyüme sorunları yaşanabilmektedir. Geç yürüme, öğrenme zorluğu, içe kapanma, geç konuşma, derslerde sorunlar, zeka sorunları, konsantrasyon sorunları, neşeli olmama hali gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

 

Demir İçeren Gıdalar

Demir içeren hayvansal gıdalar: Beyaz et ve kırmızı et, sakatatlar, deniz ürünleri. Bilhassa dana ciğeri, karaciğer ve istiridye, tavuk ciğeri oldukça zengin demir ve A vitamini deposudur.
Demir içeren bitkisel ürünler: Yeşil yapraklı sebzeler, domates, fasulye, bakliyat ürünleri ( nohut, mercimek, kuru fasulye ), bezelye, siyah üzüm, bazı yağlı tohumlar ve çerezler ve pekmez demir açısından zengin ürünler arasında sayılabilir.

Bilhassa kabak çekirdeği, siyah kuru üzüm hem fiyat yönünden uygun olması hem de demir bakımından çok zengin olmaları sebebiyle demir eksikliği için kadinneder.com olarak size önerimizdir. Diğer yandan soğuk pres ( soğuk sıkma ) keçiboynuzu pekmezi hem demir eksikliği hem de pek çok sağlık problemi için sizlere tavsiyemiz arasındadır.

 

Demir Alımını Engelleyen Gıdalar

Doğal gıdalar insan bedenine yeterli miktarda demir sağlamaktadır. Fakat kimi gıdalar demir alımını engelleyerek demir eksikliğine sebep olmaktadır. Bu nedenle kimi gıdaları belirli ölçülerde tüketmemekte yarar vardır. Bilhassa kahve ve çay demir alımını engelleyen besinler arasında bulunmaktadır. Bu sebeple yenilen öğünlerden minimum olarak iki saat süre geçmeden çay yada kahve tüketilmemelidir. Diğer yandan; demir eksikliği mevcut olan kimselerin süt ve süt ürünleri benzeri içeriğinde kalsiyum mevcut olan gıdaları yemeklerle yemekler ile birlikte tüketilmesi de demir eksikliğini arttırabilmektedir. Fakat kadinneder.com olarak bizim tavsiyemiz; yemeklerle birlikte ve yemeklerin hemen ardından çay ve kahve içmemenizdir.

 

Demir Eksikliği için Beslenme Önerilerimiz

Demir eksikliği bulunan kimselere bir tavsiyemiz de, demir alımını arttıracak gıdalara sofralarında yer ayırmalarıdır. C vitamini demir alımını arttırmak için çok değerlidir. Her daim söylediğimiz gibi hayvansal gıdalar yada mercimek, nohut, kuru fasulye benzeri bakliyat ürünleriyle yapılan yemeklerle birlikte bol miktarda yeşil yapraklı sebzeler ve limon yersek demir eksikliği açısından herhangi bir problem kalmayacaktır. Diğer yandan bakliyat ve et yemeklerini, zeytinyağlı ve sebzeli olarak pişirmemiz ve beraberinde salata türleri ile tüketmeniz daha uygun olacaktır. Yemeklerle birlikte; kola ve hazır meyve suları yerine kuru üzümle veya diğer meyveler ile yapılmış hoşaf içmenizde yarar sağlayacaktır.

 

Demir Fazlalığının Zararları

Bilinmelidir ki insan vücudunda fazla demir birikmesi de çok zararlı bir durumdur. Vücutta aşırı demir birikmesi damar sertliği, kanser gibi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Vücutta mevcut olan demir bileşik halinde bulunan bir demirdir. Eğer demirin bağlanacağı bir protein mevcut değilse bu demir birtakım oksitlenme reaksiyonlara katılacak ve birçok sağlık problemine neden olacaktır. Dolayısıyla dışarıdan demir takviyesi alacaksanız ilk olarak hekim tavsiyesine başvurmanız gerekmektedir.

 

Diğer Konularımız:

Saç Kırıklarına Çözüm

Acısız Ağda Yapma Yöntemleri

Gül Suyunun Cilde Etkisi

Kepek Oluşumu Nasıl Önlenir?

Facebook Sayfamızı Ziyaret Etmeyi Unutmayınız: www.facebook.com/kadinneder